Oppskriften jeg har manet frem i de siste månedene , som er laktosefritt og sukkerfritt. Vennlig for diabetikere og for de som er laktoseintolerant ,jatakk begge deler. Love.
Flere måneder har jeg testet ut oppskrifter, som er vennlige for min mormor som har diabetes ,og ikke tåler laktose.
Det har tatt tid, og akuratt når jeg tror det er perfekt og jeg er fornøyd.
BLIR DET JAGGU BEDRE !
DET JEG GJØR:
ROMTEMPERERER
Melk(laktosefri)
Egg.
Smør.
Nøytral olje .
Blander det sammen,
1dl melk for hvert brød.
2 egg for hvert brød.(kan ta tre. )
Minst mulig hvete mel. Selvfølgelig. Men akuratt nok til at den ikke blir sticky.
Først det tørre i en bolle, hvetemel .
Littegrann bare , og lager ett lite hull midt inni hvor jeg gjemmer inn gjæren. En pakke gjør for tre brød.
14-16 g tørrgjær ,for et brød.
Visper litt hvetemelet og gjøren for å blande og løsne opp små kuler med mel. Ikke bruk så mye mel til å begynne med , sil heller inn litt og litt.
Heller i den romtemperte væsken litt og litt slik at gjæren ikke får sjokk.
Jeg lager aller først en røre ut av det hele for å gjøre den klumpfri visper jeg godt. Og deretter siler jeg inn mer å mer mel slik at den tar form.
Bedre at den er litt klissete ,enn for tørr når den skal heves.
La den heve til to å tre dobbel størrelse om så er.
Men pass på at den akuratt er på kanten rett før den krymper for da går det nedover vist den krymper.
Jeg har opplevd det , men jeg har funnet en fin balanse midt i mellom bra heving og rett før dårlig heving (over heving). Men det tok meg tid før jeg klarte det. Vist det er bedre med kl slett så forheving :
1 time ,
Etter heving
45 min.
Det funke like bra
Blandingen jeg lager for å få en myk fin topp på heiteweg (de bollene på bildet )har jeg laget i dag en oppskrift på.
Den vil jeg også dele med dere ;
1 eggeplomme ,
Ett par ml med laktosefri melk,
En ml med smeltet smør, og en ml med naturlig olje.
Rør det godt inn, og smør bollene med denne blandingen når den skal i ovnen.
Det blir en fin gylden brun farge , uten den harde skorpen med god smak. !
Min lærdom for denne baksten :
Ikke bruk den røren ,på flette brødene da jeg likte de bedre med hard skorpe.
Gikk fint på heiteweg, og boller som skal være myke men også ha en gylden brun farge.
Flettet brød
Når jeg lager flettet brød , da bruker jeg kjevle , kjevler ut deigen. Prøv å ikke rive i deigen og stresse den opp.
Man kan brette den for å lage den rundt men ikke dra og slå og bank eller press ut luften.
Brett den forsiktig på hver side og over til andre side, når alle sidene eg brettet snur du den og legger den over litt mel som du har spredd på bordet.
Skjær den opp til så mangen brød du skal ha , du må ha 3/2 egg , 1 dl laktosefri melk, på ett brød , vist du skal ha flere brød så dobler du oppskriften for hvert brød du skal lage. Og kan bruke 2 egg per oppskrift /or brød i så tilfelle.
Jeg liker å lage tre brød hver gang , og lager 3 heiteweg ut av det ene partiet om jeg skal ha noen av de.
Jeg lager en halv tykk bunn rullet ut med hjelp av kjelen. Bunnen skal ikke presses ut luften på lår man ruller den ut.
Viktig. !
Vær forsiktig med deigen, den er følsom.
Vil si ca 2 cm tykt er helt greit , for å få ett mål på det.
Bedre at det er kort og tykt brød , enn langt og tynt. Viktig å huske på.
Så bruker jeg pizza skjærer og starter å skjære langs nede fra den ene siden og loddrett oppover til halve sirkelen .
Fra høyre til venstre ,halvdel av sirkel skal være skjært med pizza skjærer.
Slik at en får fine strimler når man da begynner å rulle fra øvre del og nedover. Deigen skal rulles nedover sammen slik at de fine rillene kommer rundt hele brødet.
Så etter hevingen , 45 min ca.
Start å forvarme ovnen på 225 grader.
Sett den i ovnen på 2 hakk , ikke helt nederst og ikke i midten blankt. For de vokser seg store å fine.
Håper dere får god nytte av denne oppskriften min jeg har eksperimentert meg frem til
Jeg slipper å ha magesmerter på grunn av melk(laktose) , og mormor kan spise det med god samvittighet hun som har diabetes
Heiteweg :
Da lager du store baller(boller) ✓
Steker halveis godt, til de blir store men ikke brune ,så legger du ost oppå ,og fortsetter å steke. Osten skal ikke bli brun eller brent. Viktig første gangen jeg har laget heiteweg ut av min egen oppskrift og påfunn.
Liker dere når jeg lager slike innlegg? , Kommer nok mye mer.
Har du spørsmål så spør i veg, jeg er ganske snart til å svare
Nå skal jeg og mormor stor kose oss med nytt vakt brød , og ny bakte heiteweg! Love it !
Nå reiser jeg snart til leiligheten min, og det viktigste var at mormor hadde sukkerfritt brød før jeg skal hjem til meg selv å være.
Det er viktig å ta vare på hverandre , og siden de i familien min har tatt så godt vare på meg igjennom 14 år i rus livet , så er det bare på sin plass og ganske hyggelig å få ta vare på mine ,tilbake
Har du noen tanker rundt det å eksperimentere deg til en oppskrift ? Del gjerne.
Noe du har lyst at jeg skal skrive mer om så gi meg ett vink.
Har du abonnert på YouTube kanalen min? Der viser jeg også video av dette bakeverket. Steg for steg.
Legger videoen under her: tusen takk for at du leser bloggen min og abonnerer på kanalen min det gjør meg så sinnsykt glad
#mat #luckyluka #bakst #brød #baking #eksperimentmat #skjekkut #minmat #min bakst #bakeit #itsbaked @luckyluka